Gerilim Sever: TARİHİ KİTAP YORUMU: EBU SİMBEL'İN KRALİÇESİ RAMSES#4 CHRISTIAN JACQ

Bu Sitedeki Yazıların Tamamı Gerilim Severin Özgün Yazıları Olup İzinsiz Kopyalanamaz, Paylaşılamaz. İletişim İçin : kirserhan@gmail.com ve Twitter : @Sskngerilim

11 Mayıs 2017 Perşembe

TARİHİ KİTAP YORUMU: EBU SİMBEL'İN KRALİÇESİ RAMSES#4 CHRISTIAN JACQ

TARİHİ KİTAP YORUMU

Selam Millet,

Yeni bir tarihi kitap yorumuna hoşgeldiniz.

Sizlere bu yazımda Christian Jacq'ın Mısır'ın büyük firavunu Ramses'in hayatını anlattığı beş kitaplık serinin dördüncü kitabı "Ebu Simbel'in Kraliçesi"ni yorumlamak istiyorum.

İlk olarak tanıtım yazısı.


"Savaş alanlarında kazandığı başarıya rağmen, güçlü Hitit İmparatorluğu'nu dize getiremeyen Ramses, savaşmayı sürdürmektense, karşılıklı görüşmelerle aralarındaki anlaşmazlığı çözmeyi seçer; çünkü onun için. Kraliçe Nefertari'ye karşı duyduğu sevgi savaş alanlarının heyecanından ve kazanılan zaferlerin görkeminden çok daha üstündür. 
Ramses, Nefertar'ye karşı duyduğu bu sevgiyi tüm dünyaya kanıtlamak için, ona olabilecek en müthiş hediyeyi sunmaya karar verir. Sonsuza kadar sürecek aşklarını simgelemek üzere, Ebu Simbel'e bir tapınak yaptıracaktır. Bu arada, uzun süredir kayıp olan arkadaşı Musa'nın Pi-Ramses'e geri dönmesi, olaylara yeni bir yön verecektir."


Ramses Kadeş Savaşı'ndan zaferle dönmüştür, ancak Hititlilerin Mısır'a sürekli akın yaptığı Kadeş Kalesi'ni fethedememiştir. Hititlilere savaş alanında mutlak hakimiyet kuran Ramses, artık Mısır'a dönmek, ülkesi ve ailesi için zamanını geçirmek istemektedir. Antlaşma imzalanır ve Ramses Mısır'a döner. Peki Mısır'ın mutlak hakimiyetini kabul eden Hitit İmparatorluğu taahhütlerini yerine getirip Mısır üzerindeki arzusundan gerçekten vazgeçmiş midir ?

Hititlilerle karşılıklı diplomasi yolunu seçen Ramses, arkadaşı Aşa'ya zorlu bir görev verir. Yıllardır Hititlilerin Mısır topraklarında yaptığını Mısır adına Hitit topraklarında yapması. Casusluk.. Dışardan zarin ve zevk düşkünü görünen Aşa bu zor görevin altından kalkabilecek midir? Hititlilerin mutlak barış için Ramses'ten istedikleri nedir?

Ramses'in olgunluk çağlarına adım atmasını ve serinin ilk üç kitabından ayrı olarak, bu kitapta Mısır'dan çok farklı Hitit topraklarının-Anadolu'nun Bozkırlarının- betimlemelerini okumak güzel bir tecrübeydi. Kadeş Savaşı kadar aksiyonu bol bir kitap olmasa da, bu kitapta seride entrikanın en bol olduğu kitap denilebilir. Olaylar, Ramses'i, ailesini, arkadaşlıklarını ve bu üçgenin ilişkisini son derece sert bir şekilde sınamakta.

Değinmeden geçemeyeceğim nokta ise; kitapta, Ramses'i yüceltmek istersen Hz. Musa Peygamberin mucizelerinin küçümsendiği kısımlar bir Müslüman olarak beni gerçekten rahatsız etti.

Kapak Tasarımı : 7/10
Özgünlük           : 7/10
Akıcılık              : 7,5/10
Çeviri                 : 8/10
Karakterler         : 7,5/10
Hikaye               : 7/10
Final                   : 7/10

Puanım : 7,29/10

Serinin entrikası en bol kitabı olan "Ebu Simbel'in Kraliçesi" seriyi tamamlamak adına da olsa okunmalı diye düşünüyorum arkadaşlar. Ama yukarıda da belirttiğim gibi çok can sıkıcı sayfalar var bilginiz olsun.

Blogumdaki diğer tarihi kitap yorumlarına buradan ulaşabilirsiniz.

Yeni bir tarihi kitap yorumunda daha buluşmak dileğiyle şimdilik hoşçakalın.

Hepinize bol okumalı, kitaplı günler, geceler efenim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder